Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ανακατάληψη!!


Οταν έρχεται η ώρα να παντρευτείς, τρέχεις σαν τρελή ξοδεύοντας ώρες, μέρες, μήνες, προσπαθώντας να φτιάξεις το τέλειο σπίτι. Αυτό το διακοσμητικό, αυτό το υπέροχο ανοιχτόχρωμο σαλόνι, εκείνη η καταπληκτική λάμπα στη γωνία, τόση χαρά.
Κανείς όμως, γιατί είναι κοινό μυστικό, δεν σου λέει πως η ολοκλήρωση της ευτυχίας σου θα καταλάβει το σπίτι σου και θα κάνεις πολλά, πολλά χρόνια να το ξαναδείς όπως ήταν.
Μωρουδιακά παντού, να είναι πρόχειρα. Παιχνίδια παντού, παιδιά σου λένε έκανες, τι περιμένεις;
Τα διακοσμητικά στο πατάρι, μήπως και ζήσουν. Τα έπιπλα στην άκρη, να έχουν χώρο. Κι εκείνη η καταπληκτική λάμπα, όπου χωράει.
Αλλο σπίτι, το δικό τους σπίτι.
Ως ενα σημείο όμως δεν είναι ανάγκη να είναι έτσι τα πράγματα. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν από πολυ νωρίς πως έρχονται ως ισότιμα μέλη σε αυτή την οικογένεια. Ολοι χρειάζονται το χώρο τους, το χρόνο τους και τα πράγματα τους. Οσο νωρίτερα το μάθουν, τόσο το καλλίτερο.
Απλά βήματα εξασφαλίζουν την αρμονική συνύπαρξη όλων.
- Κάθε μέλος του σπιτιού είναι υπεύθυνο για τα πράγματά του. Αφιερώστε περίπου δέκα λεπτά πριν φύγετε απο το σπίτι ή πριν τον ύπνο τους ώστε αρχικά μαζί και έπειτα μόνα τους, να μαζεύουν τα παιχνίδια τους. Είναι κάτι που ξεκινήσαμε με τα παιδιά μου σε ηλικία 16 μηνών.
-Έχετε πάντα συγκεκριμένο χώρο που τα μαζεύετε, καθώς τα βοηθά ώστε να λειτουργήσουν γρηγορότερα αυτόνομα.
- Μην κάνετε εκπτώσεις, ούτε μία μέρα, επειδή είστε κουρασμένη. Δίνει το κακό παράδειγμα.
- Μιλώντας για παραδείγματα, να έχετε πάντα κατά νου πως τα παιδιά δεν κάνουν ποτέ κάτι που δεν βλέπουν να γίνεται συστηματικά από όλα τα μέλη της οικογένειας.
- Μην επιτρέπετε να μένουν παιχνίδια στο σαλόνι, κάνει κακό σε εσάς κι εκείνα δεν μαθαίνουν τα όριά τους.
Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου